Translate

onsdag 29 januari 2014

Framskärmsinpassningen fortsätter

Det blev kort pass i garaget häromkvällen. Jag lyckades åtminstone justera nederkanten av höger framskärm till rätt bredd samt få fast en av passbitarna uppe vid framrutan. Lite kapning, riktning platt och lite, lite krympning efter det.

Nåja...känslan av att det rör på sig framåt finns iallafall där.

måndag 27 januari 2014

Inpassning av framskärm

Då har arbetet med att passa in höger framskärm börjat. Inledningsvis klämmer jag fast skärmen på den position som är rätt i längsled och ger en vettig springa mot motorhuven.



















Det kommer som jag tidigare nämnt behövas en mindre förlängning baktill. Felmarginalen är 0-16mm.












Mot vindrutan är det en glipa som kräver en nytillverkad passbit.








Jag ger mig i kast med passbiten först.

Jag bestämmer mig för att göra två raka vinkelplåtar som efter lite masering i krymp- och sträckverktygen ska svetsas ihop till en passbit.








Efter lite testande fram och tillbaka har jag två bitar som verkar passa fint.

Fortsättning följer!

Motorhuven

Igår spenderade jag ytterligare en timme med motorhuven. Fan vet om jag inte tillbringat mer tid tillsammans med motorhuven än med min fru under hösten.....

De sista pluggsvetsarna är nu lagda runt kanten. Kanten är snyggslipad och jag har svept av alltihop med Metal Conditioner.

Nu tänkte jag bara göra klart skärmarnas inpassning mot karossen innan blästraren får ta över. Det är lite passbitar uppe vid A-stolpen och förlängningen mot dörrar som behövs samt en något bredare nederkant mot tröskel.


Avgasfästen klara....tror jag!?

Den fula plåtgubben med afro från tidigare inlägg kommer på plats. Något lägre än motsvarande Amazonposition. Nu får upphängning med gummi plats.








På de andra prototyperna sitter också ett fästöra med gängat hål för de båda utblåsen genom bakstycket.
Oklart om jag kommer att använda detta senare, men jag sätter dit ett även på X3 eftersom det ska vara ett sånt där.

Det gick ju halvbra när jag skulle bocka det första efter upphettning med gassvetsen. Plötsligt small det av i två delar!  Jag riktade lite för hårdhänt tror jag. Jag gjorde ett nytt.














Fastsvetsat där det ska sitta.

Skönt, då var avgasupphängningen klar. Eller?  ..inte riktigt!

 Rimligen behöver jag i tillägg ett ljuddämparfäste för en bakre ljuddämpare. Det sitter inget fäste vare sig på X1 eller X2 som jag tror avser detta. Svetsar jag dit ett fäste där jag tror att jag behöver det kommer det bara att vara fel plats. Nu är min plan att  reservhjulsfästets bultförband även kan vara fäste för en upphängning av ljuddämpare. Men då får jag tillverka ett fäste måttat efter den ljudämpare som blir aktuell. Eller också skaffar jag alla rör och dämpare redan nu och punktar ihop....men jag har ju ingen TIG... Fan  ..

Hur ska jag göra?  Tips?

Reservhjulsfästet klart

Det här var lite kul. Dels är det lite grövre material jämfört med bilplåt och sen krävdes det lite smide också.







Jag började med kroken och plattan som ska skruvas fast i bagagegolvet. För att kunna smida kroken gjorde jag ett "mothåll" av en bit 10mm rundstav och ett plattjärn. Sedan spände jag fast detta i skruvstädet. Viktor fick hjälpa till och köra gassvetsen då tre händer behövdes för att smida kroken runt 10mm stålet.







Följt av fastsvetsning på rund 100mm platta som borrades enligt X1 för försänkta M8 spårskruv. Den något assymetriska hålbilden beror på placeringen nära bensintanken. När vi hade gassvetsen igång så smidde vi även den S-formade kroken som ska sitta mellan golvkroken och det kromade handtaget. Fästplattan till höger ska svetsas i golvet underifrån.











Svetsprimer på golv och fästplatta, sedan svetsas den fast. Bilden visar placering innan svetsning.

Klart!

...jag vet vad ni tänker, men den ska hänga ut så där mot tankens ram. Glöm inte att det är en prototyp!

fredag 24 januari 2014

X3 ska ut och åka

Närmare bestämt till blästraren. Jag har beslutat mig för att återigen blästra av chassiet och låta blästraren även sprutförzinka underrede, golv och hjulhus. Metoden är att smält zink sprutas fast på den nyblästrade ytan med speciell utrustning. Skärmar, tak, dörrar och annan mer känslig plåt tål inte detta, men chassie, golv, hjulhus mm går att behandla. Det blir en rätt sträv yta som man får grunda ett antal varv med mellanslipning sen.









Jag gjorde faktiskt samma sak när jag renoverade min senaste P1800 -61. Bilden visar när den precis kommit tillbaka till mitt dåvarande garage. De vita ytorna är sprutzinkade och de mörkgrå obehandlade.

Är det nån som klarar av att identifiera kompisens bilar bakom min P1800 på bilden? Den ena är lätt, men den andra är lite svårare.

Jag har ju glömt...

...fäste för reservhjulet. Eller rättare sagt fästet i karossen som det snygga kromade fästet ska haka i när man låser fast reservhjulet mot bagagegolvet.

Återigen skönt att kunna mäta och kopiera direkt från X1. Det hela är faktiskt lite överdimensionerat på Volvovis. Jag hade förväntat mig något klenare infästning i golvet.
Det är en krok tillverkad av plattjärn som är svetsad i en rund (100mm) fästplatta som är skruvad i golvet med fyra stycken försänkta M8 spårskruv. På undersidan av bagagegolvet sitter en motsvarande fyrkantig fastsvetsad fästplatta som "bricka" för fyra M8 muttrar. Men från bagageutrymmet ser man bara kroken som sticker upp.









En S-formad krok i rundstål ska sen hakas i och en kromad elegant fästplatta med hävarm håller sedan reservhjulet på plats. Allt detta måste nytillverkas till X3. Men det enda som brådskar lite är delarna som ska sitta i karossen. Jag vill ju få svetsjobben klara.








Ett annat område som jag funderat över är förberedelser för upphängning av avgassystem. Min plan är att låta tillverka ett rostfritt "skräddarsytt" avgassystem. Främre fäste sitter i transmissionskåpan på B16 vilket är bra, men nästa fäste måste sitta ungefär vid bakre tvärbalken i underredet. Där sitter nu ett Amazonfäste kvar efter byte av golv. Det är oanvändbart i nuvarande position eftersom det sänkta bakre originalgolvet nästan ligger emot.







Jag kryper in under X1 och undersöker hur det ser ut. Den verkar ha ett avkapat svetsat fäste som sticker ned på samma position. Jag beslutar mig för att sänka ned "Amazonfästet" så det går att använda. Det får bli en ny fästplatta till samma rörstump.

....och plötsligt materialiserar sig en ny garagekompis!

onsdag 22 januari 2014

Småfixande

Gårdagens kväll bjöd på lite småfixande.

Jag riktade småbucklor och ojämnheter i golv och kardantunnel till att börja med. Bucklig kardantunnel? Ja, faktiskt! Jag tror det beror på att golvet kommer från en krockad Amazon -58 och vissa partier fick en del skador vid smällen.







I samband med att jag gick över hela underredet så stötte jag på ett par äldre svetsningar som tidigare passerat kvalitetskontrollen....nu fastnade dom dessvärre i min flygande besiktning och fick smaka kapmaskin. Egentligen var svetsen okey, det var formen på plåten som bildade en ful vikning.











Snitta upp, rikta med hammare och mothåll, punkta, rikta lite till och sen svetsa igen med efterföljande slipning. Nu är det godkänt!


På golvets högra sida gjorde jag en liknande justering, men sen tycker jag att det ser bra ut.

Därefter gav jag mig på den elaka bucklan på taket. Jag började med bestämma högsta punkten med ett par drag av en pansarfil, därefter värmde jag med gassvetsen, gav ett lätt slag med rikthammaren mitt på den glödgade punkten följt av snabbkylning med tryckluft. Efter två krympningar bredvid varandra så är det så bra det kan bli med mina kunskaper. Jag finjusterade med mothåll av trä och försiktiga slag med rikthammaren. Jag gissar att Bengt skulle kunna få detta ännu bättre, men då måste jag lura ner honom till Stockholm...

tisdag 21 januari 2014

Takjobb

Dammet har lagt sig - jag har slipat rent taket med grovrengörare!

Har också finjusterat de tidigare grovriktade bucklorna i takplåten. Fick bort alla ojämnheter utom en. Jag hade bomullshandskar och en träklubba, det räckte.

En skada är riktad sedan gammalt av någon oförsiktig klantskalle med hammare. Kort sagt - plåten har sträckt sig lite. Det är rakt över förarplatsen...möjligen har någon tidigare ägare med spetsigt kranium (jmfr The Coneheads) kört oförsiktigt över en vägbula!?

Vågar man värma högsta punkten med gassvetsen, ett slag med hammaren och snabbkyla?  Det är lite läskigt med taket...men jag tror det borde gå.







Insidan är ett annat delikat problem. Efter noggrann slipning så mycket jag vågar, både med sliprondell och grovrengörare är det rostporer kvar efter de plåtbågar som spänner upp innertaket. Jag har inte ens kvar plåtbågarna, jag kan gissa att dom var pulveriserade av rost.






Det finns ju färg som omvandlar rost, men jag är skeptisk. Jag har ett helt parti med Hammerite stående bl a ....men jag vet inte. Göra fågelbad med syra inne i taket känns inte heller kul.  Jag testade att behandla främre halvan med Metal Conditioner och stålborste och det blev ju skillnad, men inte helt rent. Möjligen räcker detta, sen på med nån bra rostskyddsfärg?

Tips...?












Ja, sen hann jag slipa rent bågen runt bakrutan också.







Genomföringarna för vindrutetorkare helt klara

Nu är dom svetsade och slipade och hela ytterplåten är dessutom tvättad med fosforsyrabaserad Metal Conditioner. Jag fick lite problem med plåten trots att jag var försiktig vid svetsningen. Så jag åkte på att krympa ett par punkter med gassvetsen. Men det blev riktigt bra till slut.







Äntligen en sak till att bocka av!

Då är det i princip bara framskärmar kvar.

måndag 20 januari 2014

Korsvis svetsning

Lite justeringar på vänster sida av plåten framför vindrutan krävdes. Den nytillverkade plåten var inte tillräckligt insvängd för att linjera med vindrutan.

Jag började med två snitt med kapen....det skulle bli ett tredje visade det sig.




Det märkliga är att vi gjort plåten EXAKT enligt den gamla som jag själv skurit loss från bilen. Jag är lite förbryllad....men som vanligt är det bara att bita ihop och justera.

Jag får härmed tillfälle att testa den stora heltäckande kromsargen till vindrutan.

Observanta läsare ser direkt att jag borde bloggat detta före vindrutetorkarnas nedfällningar. ;-)

Kromsargen har små gängade hylsor/mutterstycken som passar i de små rörstumparna i karossen. Så inpassningen är mycket enkel. Lite tejp håller den tillfälligt på plats










Hur ser det då ut i vänsterkanten?

- Inte helt bra!  Det blir ytterligare ett snitt med kapen för att svänga in plåten lite till.














Nu börjar det likna nåt!


Det är lite delikat område att svetsa i. Det blir en punkt i taget och jag kollar efter rörelser och smider punkterna med mothåll efterhand lite på känsla.


Klart!  ...eller kanske rättare sagt, så bra jag förmår.


Genomföringar för vindrutetorkare

Trogna läsare kommer nog ihåg att jag och Bengt tidigare tillverkat två små nedsänkningar för torkarna.




Men vi beslöt oss för att det nog var smartare att svetsa i dom efter att plåten framför vindrutan var fastsvetsad och i och med det mer formstabil.

...och nu är den ju redo för dessa små rackare.











Jag har lagt på den gamla plåten framför för att visa principen hur dom ska sitta.


Jag gör en liten pappersmall, ritar upp med penna och startar upp den luftdrivna roterande filen för att fräsa ut en öppning i plåten.






Jag provar in nedsänkningen flera gånger för att inte riskera för stort hål. Dessutom måste jag hålla koll på cc måttet för torkaraxlarna. Där finns ingen justering.












Till slut känns positionen bra och jag punktar fast.











Båda på plats! Torkarna provas och måtten stämmer också.  Kvarstår lite mer svetsning, slipning och riktning.

fredag 17 januari 2014

Händer det inget nu?

...jodå!

Jag har ägnat två kvällar åt att "snyggslipa" nya och gamla svetsfogar.   Det är både tråkigt och känns fullkomligt omöjligt att blogga om...

Är det någon som känner ett starkt behov av att se bilder på snygga slipningar av fula svetsfogar är det bara att skrika till!

Här kommer en "pausbild" på X3 att njuta av

onsdag 15 januari 2014

Stifta gångjärn

...kanske inte alla har gjort förut. Jag har förstått principen och så, men jag hade aldrig gjort detta tidigare på något eget projekt. Så nu var det premiär.

Behovet att ta av gångjärnen igen uppstod ju när jag skulle finslipa svetsarbeten i A-stolparna och för att undvika att behöva justera in dörren igen (tar nog en timme i anspråk...) så borrade jag två 4mm hål genom gångjärn, shims, kaross och gängplatta. På detta sätt har jag möjligheten att sätta i stift i samma hål för att återskapa exakt placering av gångjärnet mot A-stolpen. Man kan använda rundjärn, borr eller liknande. Det var efter kort telefondiskussion med min kompis Micke som han tipsade om stålspik som man brukar ha liggande bland snickargrejerna. Bra tips, Micke!

tisdag 14 januari 2014

Ny fästkant på högersidan också

Som sagt...den högra sidans fästkant för framskärm var ganska porig.








Jag kapade bort den igår.











Det är mycket liv i den ytan!!

Inga hål men rosten har jobbat på bra.













Det blev en utbytesbit i 1,5mm, Det gäller att få till den rätta spänsten.










Sedan ett par punkter så den sitter fast i rätt läge, lite slipning, finriktning av position, helsvetsning följt av snyggslipning.











Nu är det som Dr Alban brukar säga - Stabilt!

måndag 13 januari 2014

Nya fästkanter för framskärmar


Framskärmens infästning mot A-stolpen är lite annorlunda jämfört med en vanlig P1800. Ytterplåten ligger an mot en kant i A-stolpen och var nog omvikt likt ett dörrskinn från början. Framskärmarna behöver förlängas något för att nå ända fram till A-stolpens kant.

Jag börjar med att laga upp kanten på A-stolpen. Den är intakt på höger sida, men porig. På vänster sida är halva borta. Jag börjar med den sämre vänstersidan.















Jag börjar med nedre hörnet som är helt borta. Två små vinkelplåtar görs i 1.5mm gods. Den inre sträcks tills rätt radie erhålls innan svetsning och den yttre krymps till rätt radie.













Den främre kanten bestämmer jag mig för att nytillverka helt. Den övre delen är intakt, men porig.
















Jag klipper till en ny remsa som jag bockar lite svagt och passar in.














 Även en bit av den svängda delen får ny plåt.











Sen är det bara att slipa ned framkanten och svetsa ihop.


Höger sida övre del fick också nytt material svetsat.

Jag funderar på att byta hela vägen ned, då det är lite porigt, dock inga hål eller så. En sån fundering har hittills alltid inneburit att jag gör det.....