Translate

måndag 21 december 2020

Hissmekanism


 Jag köpte en Fiat 1800 hissmekanism på Ebay UK idag.

Jag gissar att kugghjulet är mindre än mitt. Men allt övrigt ser lika ur.

torsdag 17 december 2020

Slipandet fortsätter


 Vilket slit med slipning senaste veckan!  Puh!

Jag har filat ned och slipat samtliga aluminiumlister som sitter kring sidorutorna. Även en glasblästring emellan blev det följt av mer slipning. Både pansarfil och  olika papper inblandade.

Dom såg skapliga ut vid första anblicken, men det var porer och repor som behövde åtgärdas. Dom var faktiskt värst på insidan mot kupén.

Jag har frågat runt på olika ytbehandlingsföretag och det visar sig att man "kan" kroma aluminium, men jag blir avrådd då resultatet inte brukar vara stabilt med resningar och konstigheter som risk. Eloxering hos de företag som utför det innebär matt eloxerad silverfärgad yta. Det vill jag inte ha. 

En vettig utväg blir pulverlackering i "kromkulör". Delarna blir ungefär som blankeloxerad aluminium eftersom riktigt krom är mycket blankare och pulverlacken i krom bara blir en simulering åt det hållet.

Jag har jämfört med provbitar och det ser riktigt vettigt ut. Dessutom får jag bra skydd mot oxidering.

...så nu är dom inlämnade till en firma i Ursvik. Spännande!

onsdag 9 december 2020

Snart kommer män i vita rockar..

Varför då tänker ni säkert?

Jo, Mr X3 har suttit och gnussat på en metallbit i 15 timmar nu. Utspritt på tre dagar visserligen...men helt galet.

Sliperiet jag anlitade polerade ytterdetaljerna och glasblästrade resten innan förkromning av luftintaget.

Jag blev inte nöjd med att insidor och tvärribbor var halvmatta, men han kunde inget göra. Han hade inte utrustning för att slipa detta.  ??

Ska man behöva anlita två olika sliperier tänkte jag...en för finlir med detaljer och en för slipning av större delar?

Nåja. Han fick kroma av och nu är jag klar för omkromning.

Jag körde med en glasspinne och utklippta remsor av slippapper och började på 280 korn torrt och gick igenom hela registret upp till 600 korn torrt. Godiset tog nästan slut också..

Jag har tyvärr insett att jag har högre kvalitetskrav än firman jag anlitat.  30-40% av detaljerna får han göra om innan jag är nöjd trots att jag noga förklarat att det är perfekt resultat som gäller. 


 

fredag 4 december 2020

Pyssel med dörrsidor


 Jag har märkt ut och passat in var hål ska borras för klips och även tillverkat ett skruvfäste i bakkant på dörrsidan. Helt enligt det ursprungliga FRUA receptet.

Vinklad plåt, M4 mutter som försänkts i plåten och fixerats med silverlod. Det är liksom för klena detaljer att svetsa.

Därefter lackerat och fastnitat med förnicklade mässingsnitar. 


Det blir bra men den här typen av småpill tar en hel del tid. Det är mycket mätande och passande innan man definitivt kan borra, kapa eller montera.

Inför slutmontering ska det naturligtvis vara förnicklad eller kromad skruv också 

torsdag 26 november 2020

Stolskenor klara och dörrpaneler justeras

Jag håller på och finjusterar storleken på höger dörrpanel samt formen. Den är ju helt platt när jag tillverkat den och spjärnar emot när den provmonteras. Så kan vi ju inte ha det.

En lämplig hink, några tvingar och en dimspruta med vatten och ett par dagars tålamod gjorde den väldigt anpassad till dörrens form.

Jag har även kapat bort ca 4-5 mm runt om för att få plats med kederlist som ram till klädseln..

Nästa steg blir att tillverka ett fäste som håller in panelen och skruvas utifrån dörrens gavel

Det är hålet närmast panelen i höjd med låskuggen. Det ska vara ett vinklat fäste monterat i panelen som skruvas fast med en spårskruv.


Ramarna runt ventilationsrutor gick tillbaka till sliperiet då jag hittade porer i kromet i framkant, men jag hann iallafall justera infästningen av dom.


Stolarnas skenor är klara också. 

Dom har blivit vitkromaterade och jag har monterat de kromade och egentillverkade justerarmarna. 

Det blir väldigt elegant. Enda avsteget från de som sitter på X2 är att jag gjort mina starkare i lite grövre gods så att det håller bättre.

Bägge hade ju gått av efter bara 6 år i trafik...

Det enda jag måste fixa i tillägg är skruv med extra låg skalle i främre fästet mot golv...annars tar justerarmen i vid montering av övre skenan. 


 

fredag 20 november 2020

Aluminiumjobb


 Mitt kära gamla M4 växellådslock från en av de 90 tillverkade Volvo Valp prototyperna L2304 som jag tänkte använda till X3 fick vi lägga åt sidan. Sprickbildningen var för omfattande. Som tur är har jag ett NOS M40 Valplock. 

Stefan har TIG svetsat igen styrningarnas hål för att jag ska kunna modifiera detta för M4 användning.

Ganska lätt då bultdelningen är lika.


Samtidigt håller jag på med vänster armstöd i aluminium och har nu tillverkat en ram eller styrkuliss till inre dörrhandtaget.

Det rör sig framåt!

Dags att försöka få till styrhål för M4 låda och flytta över det fjäderbelastade motståndet för backväxeln




tisdag 10 november 2020

Igång igen - mycket jobb i garagen, men X3 får lite pauser pga andra bilar

Rejäl leverans med nykromat godis har anlänt. Vissa detaljer får gå en sväng till då dom inte passerade mitt kvalitetspetiga nålsöga. Men det blir bra i slutänden.

Passar in delar och testar. Notera den nykromade undre instrumentbrädan

Jag fortsätter parallellt med spackling av karossen och växlar med att justera in det sista på vänster armstöd så att det lirar mot instrumentbrädan nedre avslutning mot densamma. 

För att inte irritera sig på torktider är det bra med dubbla uppgifter att alternera med.

Det som fördröjt mig lite är att jag stuckit emellan med renovering av dotterns 1800E. Den har fått nyrenoverad motor, växellåda och kardan monterat inklusive lite andra uppgraderingar. Den har fått paus nu i väntan på lite restnoterade delar från VP, delar på vitkromatering och ny stolklädsel






 

torsdag 1 oktober 2020

Finjustering inför lackering fortsätter

Nu har jag fått till springan runtomkring bakluckan ca 5mm så när som på någon tiondels differens. Med märkspray och långkloss justerar jag upp nivån exakt runtom. 

Det blir några finspacklingar innan det är klart

 




onsdag 30 september 2020

Växellådslock och länkage påbörjas

 Dags att börja titta på hur jag ska bygga länkage och ändra växellådslocket.

X3 fick ju ett prototyplock som testats i Amazon med B16 och M4 när Åke Björksund och en kollega på Volvo byggde om länkaget ca 1964. Det liknar ett P1800 produktionslock med länkagestrut, men är specialgjutet. 

Jag tänker bygga tillbaka som det var från början och använda ett Valplock från första serien av 90 Volvo valpar med B16 och M4. Det blir inte exakt rätt men så nära jag kan komma ursprunget.

M4 har ju annat lock med annorlunda styrstift mot lock. Se bild två. M4 till höger och M40 till vänster.

Planen är att använda M4 locket och vända Valpens reglagestång som istället för framåt skall mynna bakåt.


Men jag stötte på lite patrull här då locket visade sig ha en spricka som syntes först efter noggrann tvätt

Mer specialsvetsjobb med andra ord!







torsdag 24 september 2020

Bakre Stötfångare kräver mer jobb än jag trodde

Hög tid för en uppdatering. 

Det går lite väl långsamt framåt måste jag erkänna. För många bilar i omlopp är definitivt den största orsaken.

 





Jag var tvungen och hämta hem de bakre stötfångarhörnen från sliperiet i veckan. 
Lite ofrivilligt backjobb får man väl kalla det. 

Det är ett par ojämnheter sliparn inte får bukt med på mitten strax under centrumlinjen. Sen är det problem med tunt gods på ett ställe upptäckte jag. 

Riktjobbet kräver ett specialmothåll som jag inte har hemma. Det behövs ett sk riktstativ så man kan trä in mothållet inuti stötfångaren. 

Problemet med tunt gods och en liten spricka försökte jag först laga med silverlod, men det gick bara sådär och kändes lite tveksamt då ena fästen sitter aldeles under. Man vill ju inte ha dragningar i kromet.

Jag riktade upp alla andra ojämnheter med pansarfil först och beslöt mig sen för att laga detta seriöst med en ny perfekt inpassad bit 2mm plåt istället. 

Jag punktar dit den i rätt läge.



Sen får Stefan TIG svetsa och jag tar en tur till Bengt i Uppsala för riktningen då han har ett riktstativ som jag tror kommer väl till pass.













 

fredag 24 juli 2020

Spacklandet fortsätter


Luckan är inpassad - igen - och det krävde ytterligate två kapningar och omjusteringar av höger gångjärn för att luckan ska gå fri med tillräcklig marginal i öppet läge. 

Utan överdrift har jag lagt 5 timmars jobb på att få gångjärnet och luckan injusterad den här omgången.

Insida fenor, bakstycket och partiet upp mot taket är färdigspacklade.  Nästan... 

Nu är det bara -hmmm - en mindre justering med spackel så att luckans springa blir ca 5mm runt om och linjerar perfekt i höjd.

Jag är inte nöjd med spacklingen av bakstycketstarx över och under den infällda delen för nummerskylt men har gett upp och överlåter det sista finliret till en yrkesman.  Ibland är det helt omöjligt att begripa hur en ojämnhet jag känner med handen ska bli rakt trots att jag kör med långkloss och märkfärg...

onsdag 1 juli 2020

Spackla tak

Finspacklingen är klar runt framrutans kromlist och jag fortsätter med taket.

Det var ett tag sedan jag riktade taket och det var en hel del skador som behövde riktas med hammare och mothåll och även ett par partier som jag fick krympa med hjälp av gassvetsen och kyla.

...så det är inget salsgolv jag börjar jobba med!

Första spacklingen blir fyra partier som behöver mest kärlek.

Första två spacklingarna är det pansarfil som gäller då det bara handlar om att räta ut ytor.

Efter varje spackling duschar jag lite med svart sprej för att efter filning kunna hitta de låga partierna som till exempel ytan jag pekar på i bild nummer två.

Vi spolar fram bandet sådär en fem spacklingar till bild nummer tre och då börjar taket kännas bra och borde vara redo för att lager epoxigrund efter vad jag hoppas är sista slipningen med långkloss.

.....återstår att se om jag får rätt.

måndag 15 juni 2020

Jag måste få lite variation

Det går bra med spacklande och slipande av öppningen vid framruta, men för att lätta upp lite kör jag lite parallellt jobb med att rensa och sanera alla aluminiumlister som hör till sídorurorna,

Limrester, gammalt tätningsmedel, glassplitter från krossad bakre sidoruta och oxid.

Borste trasa och thinner gjorde det mesta jobbet. Men jag fick även blästra ur glasspåren för bakre sidorutorna

Efter ett par timmars slit är dom rena och klara för nästa moment som är finriktning.

Men det tar vi senare

torsdag 4 juni 2020

Det rör på sig avseende tillverkning av komponenter

I förra veckan blev den saknade brickan till fönstervev svarvad och polerad. (den vänstra)

Tack, Stefan!

Nu är det bara att lämna den till förkromning.







Det börjar dessutom röra på sig hos trycksvarvaren i England.

Provexemplar av strålkastarring är trycksvarvat och det ser bra ut, men vi måste gå upp i godstjocklek lite då den blev lite för sladdrig.

Även baklysen på G från samma företag






Vad som inte går så bra är att gjuteriet i Västberga som skulle gjuta av mitt trasiga drivhjul till ena fönsterhissen inte kommer att gjuta tennbrons i närtid.

Det är från början gjutet i zinkgjutgods. Frågan är vad som kan vara bäst material att gjuta i om jag skulle leja ett annat gjuteri?

Det är drivhjulet till fönsterhiss på bilden och det är ett litet ståldrev bakom fönsterveven som påverkar kuggarna på detta större drev som i sin tur drar den av stålvajer styrda hissmekanismen.

Jag kan ge mig tusan på att detta är till nån 50-tals Fiat men inte lyckats hitta vilken...



onsdag 3 juni 2020

Lyckad finspackling med inpackad kromlist

Det gick ju bra. Jag klädde av kromlisten med hjälp av en kniv och pillade rent från tejp, sopsäcksplast och spackelrester och fick loss listen väldigt lätt.

Lätt slipning nu och ytterligare ett par finspacklingar så har jag en bra passform karossöppning mot kromlist

måndag 1 juni 2020

Mer pyssel runt vindrutan

Jag var lite påhittig när jag skulle expandera plåtkanten för att linjera bättre mot kromlisten

Jag tillverkade en svängd plåtremsa som jag lirkade in bakom plåtfalsen så jag hade något att svetsa emot. Jag trädde i ståltråd för att kunna hålla den på plats och undvika att den föll ned.

Det fungerade bra.

Kanten är svetsad nu och jag kan fortsätta med finlir.


Det är någon millimeter här och där som diffar mellan kromlist och karossöppning och jag har kommit på en ny smart idé hur jag ska kunna spackla lite mer rationellt.

Resultatet får utvisa hur smart detta är. ;-)

Ibland biter man sig ju i foten och är lite för smart för sitt eget bästa....

Jag behöver ett mellanlägg mot kromlisten som inte bygger för mycket på höjd och samtidigt kan göra så det släpper bra mellan spackel och kromlist.

Remsor av grövre sopsäck som med hjälp av tejp spänns runt kromlisten ...

Sedan spacklar jag springan.

Jag vågar inte köra hela kanten runt om ifall det fastnar för mycket - kromlisten är lite skör och flexar en del

Nå, vi får se hur smart detta verkligen är....dvs får jag bort kromlisten så lätt som jag hoppas?

torsdag 28 maj 2020

Finjustering av kromlist framruta och karossöppning

Jag tror att jag sagt vid tidigare tillfällen att karossen plåtmässigt är klar...

Uppenbarligen har jag ljugit.

Eller...nåja, jag kanske hade en idé om att tenna de ojämnheter som vi nu ska jobba med.

Jag tog en extra funderare och beslöt mig för att justera plåten istället för att tenna.

Jag vill ogärna ha en tjock (3mm) karosskant med tenn där vänster torkararm går ut.

Så nu ska jag kapa, rikta och svetsa lite!

Det är ett antal småjusteringar runt hela vindrutans kant men huvudsakligen två ställen som kräver lite mer jobb.

Jag behöver bland annat justera ut kanten mot kromlisten på en 25cm lång sektion vid vänster torkargenomföring. Vi pratar 2-3mm som mest.

Vanliga människor skulle inte ens se detta, men vi entusiaster kan inte leva med sånt här... det måste bli snyggt.

Ser brutalt ut, men jag snittar upp och pressar upp med ett antal stämjärn som får agera kilar.

Riktningen fungerar fint.

Fortsättning följer!

onsdag 27 maj 2020

Finjustering av krom runt B-stolpar

Även listerna som omsluter B-stolparna har krävt lite arbete.

Delvis skador från möjligen feljusterad dörr men framförallt ovarsam demontering.

Varje B-stolpe är klädd med två kromade lister på in- och utsida och två polerade aluminiumlister som håller gummilist i fram- respektive bakkant.  Karossens B-stolpe är mycket spinkig jämfört med en produktionsbil.












Först varsam riktning av den inre av kromlisterna.












Sedan silverlödning av ett skruvhål och motsvarande lödning av ena listens ände.

Höger sida var felfri och kan lämnas för polering och krom direkt



lördag 23 maj 2020

Uppgradering i garaget

Jag har en längre tid retat mig på att mitt skuvstycke låter illa och går trögt trots demontering och smörjning. Samtidigt har jag gillat storleken....

Men sen kom min kompis Anders förbi med det här!  Ridgid Peddinghaus 160 - rejäla grejer!  Hurra! Dom bytte på hans jobb och detta blev över.

Men utan "pinne"...

Så jag fick flytta över pinnen från mitt gamla och ägna mig åt lite grovsvetsning som omväxling.

Akta det är varmt...

Dropplister runt taket riktade ock klara

De kombinerade dropplisterna och sidokromet runt bakre sidorutorna var enklare att förbereda.

Samtidigt lite svåra att visa rent jobbmässigt, men i princip har jag finriktat med platt liten hammare och mothåll för att få kanten rak.

Sedan har jag justerat med rikthammare som har bred men smal yta där yttre u-profilen behövde justering.

Tricket är att använda fintandat riktfil för att hitta låga ytor för fortsatt justering.

Där jag pekar med linjalen är det en ojämnhet till exempel. Oklart om det syns så tydligt på bild.

Nåja, det är lite tålamodskrävande som allt i denna renovering.



Men nu är både höger och vänster sida klara för inlämning

Det är lite elegant med så stor del av insteget i tak kromat jämfört med en produktionsbil.