Translate

tisdag 24 juni 2014

Instrumentpanel - anslutning mot ratt

Småpillade med panelen där ratten ansluter igår. Jag har inga exakta mått just nu, men det får isåfall bli lite justering senare.










Jag justerade befintlig stödplåt och klippte och slipade till två sidor som ska ansluta mot min nya nedre plåt.














Efter att dom bockats till och punktats fast gjorde jag en förlängning av det hela mot ratten.

Inte klart men en liten bit framåt.





måndag 23 juni 2014

Instrumentpanelen modifieras

Det är skönt att man kan värma sig vid svetsen under en så här kall midsommarhelg.











Vi åkte båt till kompisar och jag har nog aldrig varit så påpälsad under en båttur. Det var vackert på kvällen, men 6 grader...






Över till garaget nu


Jag gav mig först på överdelen. En hel massa hål som ska läggas igen.


Först hålet efter upphöjningen där spegelfoten skruvas.











Sedan defrosterslitsarna.







Följt av hålen vid upphöjningen och ett par andra hål som jag gissar kommer av pressverktyget när plåten tillverkades.


Det som kvarstår nu på överdelen är att forma om yttre ändarna så att dessa ansluter snyggt till dörrens övre panel. Dessa paneler ska ansluta mot varandra. Men det får jag justera när den sitter på plats i karossen.

Sedan gav jag mig på underdelen.





Jag har ju ingen plåtvals i garaget, men inser att jag måste forma plåt med rätt radie som ansluter mot befintlig form till höger.  Jag hittar ett rör som verkar användbart....











Upp med röret i skruvstycket och på med en lagom stor plåtbit. Sedan "masserar" jag plåten runt röret. Svetstång i ena änden och en svetsloppa i den andra.

Det går riktigt fint.











Jodå, det här funkar nog.












Bitarna får lite handknackning för att stämma med panelens form för att sedan punktas fast.


Jag lägger ett annat mindre rör bakom för att hålla koll på att de två bitarna hamnar rakt. Sedan svetsar jag ihop allt och slipar snyggt.

De yttre ändarna skapar jag senare när den sitter i karossen. Dessa ska ansluta mot armstöden i dörrklädseln. Min plan är att göra en liten passbit med rätt "sväng" som jag svetsar på.




Inte klart, men en bit på väg iallafall!

















Anslutningen mot dörrklädsel ska se ut så här! Bilden visar P958-X2 vänster sida av instrumentpanel.











En annan justering är vid rattcentrum. Jag måste svetsa på en halverad strut...  Den övre delen av kåpan är fast i stommen och den undre halvan verkar vara delbar. Gissningsvis är den skruvad underifrån, men skruvförbandet döljs av den kromade panelen. ....skulle jag tro


torsdag 19 juni 2014

Instrumentbräda

Jag börjar tröttna lite på karossjusteringar måste jag erkänna. Som ren terapi tog jag mig an något helt annat.



Nämligen instrumentbrädan.

Den blev utbytt ca 1965-66 mot en produktionsbräda. Det som gäller nu är att modifiera den så att den utseendemässigt ser ut som brädan i P958-X2 på Volvomuséet. X2 är den enda av prototyperna som har kvar den ursprungliga panelen.












Så här ska det se ut, fast klätt i rött.


Min plan är att klä av produktionsbrädan och anpassa plåtstommen så att den dels går att montera snyggt och dels blir korrekt utseendemässigt i X3.



Fram med kapen och en timme senare har jag dels kapat bort all onödig plåt och dels riktat överdelen. Överdelens stomme var ordentligt bucklig, vi får se om det finns någon förklaring till det när jag ska passa in den i karossen.









Det blev en rejäl skräphög.

Jag kapade till och med bort svetsmuttrarna som håller brädan mot karossen. Dom var ju tumgängade UNF och så kan vi ju inte ha det på X3 :-)

Dom blir ersatta med milimeterdimension.

Det blir lite svetsjobb på både över- och underdel. Överdelen behåller formen, men får en del hål igenlagda efter defrosterspjäll och backspegel bl a. Övderdelen kommer att få den rundade delen till höger förlängd mot vänster.

Det här momentet var riktigt kul. Skaparglädjen flödar.

Justering av huvlås....fjortonde gången?!

Som sagt. Huven behövde komma ned lite... 2mm kanske  i bakre kanten. Låsbyglarna var max nedjusterade.










Jag gängade upp byglarna på bägge sidor ytterligare ca 3mm och bytte ut de gravrostiga muttrarna mot nya friska och återmonterade alltihop justerat.











Med stängd huv ser det riktigt bra ut. Höjden mot intilliggande kaross stämmer nu.


MEN...huvlåsets spak går inte över i låst viloläge. Först fattar jag inte varför, men efter en stund inser jag att huvramen på vänster sida tar i den lilla huven ovanför huvlåsets mekanism.

 Jag måste justera bort detta på något sätt. Oklart hur, men förmodligen får jag slipa av lite material på huvlåsets hävarm.

Lika bra jag monterar stoppgummin också redan nu så jag vet att allt fungerar tillsammans.

måndag 16 juni 2014

Gotlandsträffen

Det blev nästan 40 mil bakom ratten i min P1800 i helgen.

Trevlig samvaro med 44 andra entusiaster i 24 bilar runt den södra halvan av Gotland.

Det är lite mäktigt med ett helt pärlband av P1800 bilar som susar omkring på vägarna. Ibland var det någon stackare som ville svänga ut från en avtagsväg.....det gick ju sådär. Man kan inte glädja alla.










Sen var man ju tvungen att försöka tanka ståndsmässigt.....det gick ju också sådär.

Men dom hade fina grönsaker och glass.

Jari och Ormen i 70an till höger

Tomtbod fiskeläge på Gotlands sydöstra kust

Lilla Karlsö sett från Gotland söderifrån

14 av totalt 24 deltagande P1800

Söndagslunch vid Ihregården norr om Visby


















torsdag 12 juni 2014

Höger hörn

Jag har börjat lite smått med höger sidas hörn nu. Först putsade jag av överflödig plåt med roterande fil enligt blå markering.


















Sedan bockade jag till en två raka bitar som skall bli nytt hörn.


Men samtidigt insåg jag att huvens linjering mot karossen måste justeras lite mer. Huven ligger lite högt i bakre kanten, speciellt höger sida.






 Huvens låsbyglar måste justeras ned lite och dom har inte rubbats sedan 1958 och sitter som berget.

Efter lite uppvärmning och avkylning kombinerat med tunn olja så lossade muttrarna från byglarna. För att få till en bra justering måste jag gänga upp dom ytterligare 2-3mm i syfte att sänka motorhuven lite. Här tar det tvärstopp då jag inte har något M6 gängsnitt.

Sedan tidigare P1800 renovering har jag alla upptänkliga snitt och tappar i tumdimensioner, men millimetersortimentet har lite för många luckor just nu. Dom måste täppas till.










Bandslip

Jag fick låna en gammal bandslip av kompisen Ola. Det är hans farsas gamla Black&Decker. Av den klassiska gamla svarta sorten.  Inte körd på , tja 10-15 år kanske. Upphottad med vit lampsladd!

Efter bara nån minut luktar det lite brödrost, men det är väl som med gamla pensionärskörda bilar...den behöver väl bara blåsas ur lite på högvarv, tänker jag......fem minuter senare ligger den på uppfarten utanför garaget med en tjusig liten rökpelare från motorn!

Hur kunde jag tro att det här skulle fungera?

-Ola, vi får planera in en begravning. Tror du farsan din vill komma på evenemanget? Svart klädsel borde passa då det är en Black&Decker!

tisdag 10 juni 2014

Inventering av inredning

Idag släpade jag ut inredningen och...ja, vad ska man kalla det...sorterade och inventerade de olika bitarna. Jag placerade allt ungefär i relation till varandra och där de ska sitta på bilen.

Spontant skulle man ju vilja återmontera det som går av ursprunget i en sådan unik vagn som X3, men det mesta är verkligen i ett sorgligt skick. Råttor har käkat, solen har blekt, paneler och stommar har murknat eller spruckit. Hm! Kom gärna med synpunkter och kommentarer.

 Men min magkänsla efter att ha gått igenom de olika bitarna är att allt måste kläs om och att befintliga paneler bara duger som mallar för nytillverkning och i vissa fall kan återanvändas. Tips om duktiga sadelmakare som skulle kunna hjälpa mig med inredningen tas gärna emot. Stommar klarar jag, men inte sömnad.

Det är röd vinyl i perforerad struktur och icke-perforerad struktur. I princip är all inredning röd utom innertaket. Mattor ska vara ljusgrå med röd kantskoning. Innertaket är benvitt i perforerad vinyl. Stommar är en blandning av trä, masonit och aluminium.

Som ni ser av bilder är det ganska komplett iallafall. Men man kan se att den tidigare röda vinylen antagit en blek brunröd nyans på utsatta ställen

Jag saknar dock vissa delar. Bl a hela vänster dörrsida, luckan i höger armstöd, bägge torpedpanelerna framför dörrarna, solskydd och alla mattor på golven. Sedan saknas den ursprungliga instrumentbrädan som också ska vara röd. Den blev utbytt av Lars Landqvist 1965 mot en vanlig P1800 bräda. Som tur var flyttades de flesta instrumenten över från den gamla.


 Stolarna har möss käkat lite av

 Här ser ni det öppningsbara förvaringsfacket i armstödet. Luckan saknas.

 Innertaket med plåtspryglar

 Motorhuvsisoleringen och klädseln under instrumentbrädan och mot torpedväggen är förvånansvärt intakt.

Den svarta klädseln är som tunn filt som utgör klädsel mot bagage och golv. Samma filtklädsel förekommer i bagagerummet på X1 och X2.


Dörrklädsel baksida

 Dörrklädsel framsida
 Skiva med aluminiumlock för bakre stötdämparfäste

 Mattan som ska ligga i botten på förvaringsfacket bak. Golvmattorna ska sannolikt ha samma utseende om man jämför med X1 och X2

 Slät och perforerad vinyl